Hozam kalkulátor

Mire jó:

A hozam kalkulátor képes a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt befektetési alapok hozamát összehasonlítani, illetve segít Önnek abban, hogy kiszámítsa, hogy egy időszakban milyen hozamot ért el az adott befektetési alapon.

Hogyan használjuk:

1. Állítsa be, hogy melyik időszakra akarja használni a kalkulátort.

Állítsa be a lenyíló mezők segítségével a befektetés kezdetét és végét. Előfordulhat, olyan eset, hogy az Ön által választott időszak kezdő, vagy végnapjára nincs árfolyam publikálva. Ennek oka az lehet, hogy hétvégét, vagy más nem elszámolási napot választott, vagy még nem is létezett az alap. Értelemszerűen a program erre az időszakra nem tud számítást végezni.

Előfordulhat olyan eset is, hogy a kiválasztott időszakban nem minden alapnak van adata, ez abból adódik, hogy az alapok nem egy időpontban lettek kibocsátva. Például:

  • Raiffeisen Kötvény Alap 1997.10.10
  • Raiffeisen Részvény Alap 1997.11.25
  • Raiffeisen Állampapír Alap 1998.04.23
  • Raiffeisen Nemzetközi Kötvény Alap 1999.01.20
  • Raiffeisen Nemzetközi Részvény Alap 1999.01.20

2. Írja be, hogy melyik alapba mennyit fektettünk.

A kalkulátor csak azokra az alapokra számol, amelyiknél kitöltöttük a befektetett összeg mezőt.

3. Kattintson a Számít gombra.

Melyik oszlop mit jelent:

Befeketetett összeg:

Ide lehet beírni, hogy melyik alapba mennyi összeget fektetett.

Összeg(%):

Százalékban kiírja, hogy arányában mennyit fektetett az egyes alapokba, ezt a százalékot használja a kalkulátor a összes elért hozam számításánál súlyként.

Tárgyidőszaki hozam:

Itt százalékban láthatja, hogy a befektetés időtartama alatt mennyi tényleges hozamot ért el.

Hozam éves szinten:

Mivel a pénz- és tőkepiacokon a befektetések összehasonlíthatósága érdekében éves hozamot használnak, ezért ebben az oszlopban a befektetési időszak alatt elért éves hozam látható, így egyéb alternatív befektetésekkel könnyen össze tudja hasonlítani.

Befektetés értéke:

Ebben az oszlopban az látható, hogy a befektetett összeg jutalékok levonása nélkül mennyit ér. Abban az esetben, ha Ön különböző időpontban megkezdett befektetéseket szeretne összehasonlítani, alkalmazza a Portfolió kalkulátort.